Pudelpointer 
 

Pudelpointern härstammar från Tyskland och genetiskt sett ursprungligen från pudel och pointer. Den som framavlades på 1880-talet av baron Sigismund von Zedlitz und Neukirch (1838-1903) som också var en av initiativtagarna till att förädla och renavla strävhårig vorsteh.  Rasen fick sin egen rasklubb runt 1890 talet. och godkänd av FCI 1959. (FCI nr 216) Även om pudel endast utgjorde ett av de ursprungliga inslagen i pudelpointern har pudelns jaktliga egenskaper bevarats. I kombination med pointerns förträffliga jaktegenskaper i fält, utmärkta väderkorn, snabba vägvinnande sök och fasta stånd, har de givit upphov till en mångsidig, genetiskt sund och brukbar hund. Rasen är varken skygg eller aggressiv. Den har ett lugnt, behärskat och balanserat temperament med utpräglad jaktinstinkt och får inte visa tecken på viltskygghet eller skotträdsla.

Hundrasen ingår i grupp 7. Stående fågelhundar 

Då ingen egen rasklubb finns i Sverige ingår rasen i SKF.

Rasen är godkänd hos FSI 1959  (nr 216)

 

Rasstandard

Pudelpointern är en idealiskt sett byggd hund, lik en tyngre pointer. Mankhöjd för hanar är 60-68 cm och tikar 55-63 cm. Färgen är leverbrun, färg som vissna löv, eller svart med små vita tecken.  (svanskupering är förbjuden enligt lag i sverige- importerande hundar kan ha kuperad svans och är godkänd om man har kuperings intyg från ursprungslandet).

Rasen är relativt ovanlig i Sverige och i skrivande stund finns det ett 10-tal, men endast ett fåtal registrerade i SKK.